Wonen op niveau in Arnhem
Voorgevel
Architectuur

Wonen op niveau in Arnhem

Een woning ontwerpen aan de rand van een nieuwbouwwijk, met als enige gegeven een leeg kavel is, brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Voor het ontwerp van deze moderne woning in Arnhem waren er vanuit de opdrachtgever twee hele belangrijke wensen: een geïntegreerde garage en een kantoorruimte op de begane grond.

Op het blanke canvas van de kavel. hebben wij een betonplint opgetild. De plint lijkt boven het landschap te zweven. Op de plint zijn drie volumes gepositioneerd, elk met hun eigen materialisering. Deze volumes grijpen in elkaar waardoor er een spannend lijnenspel ontstaat. Opvallend element hierbij is het overstek over entree en carport die zonder verdere ondersteuning is uitgevoerd. Het in elkaar grijpen van de volumes heeft het daarnaast mogelijk gemaakt om de voorzijde van de woning grotendeels gesloten te houden ten behoeve van de privacy. De achtergevel opent zich naar de tuin. De kubistische vormgeving van de woning met zijn strakke detaillering wordt dankzij de toepassingen van zowel ‘harde’  als ‘zachte’ materialen samen gevoegd tot een ‘gesamtkunstwerk’.

Oog voor detail

Deze op het oog simpele woning kenmerkt zich door zijn strakke detaillering, overgangen tussen drie basismaterialen zijn met veel zorg gedetailleerd en uitgevoerd. Een bijzonder detail  is de aansluiting met het maaiveld.
De woning is voorzien van een betonrand met een terug liggend deel. Deze lijn is rondom de gehele woning doorgetrokken inclusief het bouwkundige terras. Door de terug liggende onderzijde van deze betonrand, lijkt de woning net boven maaiveld te zweven. Om deze zwevende lijn niet te verstoren zijn de hemelwaterafvoeren op maat gemaakt, zodat zij dezelfde lijn volgen. Deze HWA is verder vlak tussen het metselwerk, uit langgerekte betonstenen, ingewerkt. Hierdoor wordt het gevelbeeld niet verstoord en vormen deze licht reflecterende elementen een mooi accent binnen deze bijna zwarte vlakken. Een ander in het oog springend element is de verduurzaamde houten bekleding, waarbij alle maten op de variabele plankbreedte zijn afgestemd, zodat er op geen enkele plek in de woning een plank op maat is gezaagd. Zo ontstaat een gelijkmatig gevelbeeld met een perfecte afwerking.

Projectdetails

Object:    Woonhuis
Opdracht: Nieuwbouw
Opdrachtgever: Particulier
Bouwlocatie: Arnhem
Status:    Gerealiseerd 2017
bouwvolume: 930m3

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ontvang inspiratie en onze laatste updates. Aanmelden nieuwsbrief
Detail metselwerk
Stephan:
"

De gehele woning is als het ware op een plateau gezet waardoor deze net boven het maaiveld komt te zweven, dit geeft de woning een krachtige uitstraling.

"
Voorgevel links