Lichtontwerp - Het Fundament Architectuur

Lichtplan

Wanneer u een woning of gebouw laat ontwerpen of opnieuw gaat inrichten, denkt u misschien niet gelijk aan de verlichting. Zonde! Belichting, zowel van zonlicht als van kunstlicht, is essentieel voor de sfeer en het welbevinden in uw woning. Wilt u er zeker van zijn dat u overal  passende verlichting gebruikt om de gewenste sfeer te realiseren? Laat dan een lichtplan maken door Het Fundament Architectuur. 

Lichtplan in uw woning

Voor de meeste mensen is natuurlijk licht de perfecte basis om hun woning of werkplek te verlichten. Het is echter onontkoombaar dit aan te vullen middels kunstlicht. 
Kunstlicht is dan ook beeld- en sfeerbepalend voor uw interieur. Daarom maken wij indien gewenst een plan voor de vaste basisverlichting wanneer wij uw interieur ontwerpen. In dit plan houden wij rekening met werklicht, oriĆ«ntatieverlichting en de vaste decoratieve verlichting. Daarnaast staat in ons lichtplan ook een voorstel voor armaturen, waardoor uw verlichting niet alleen functioneel zal zijn, maar ook esthetisch aansluit bij uw woning en interieur. 

Bij het maken van een lichtplan zijn er een aantal basale vragen:

  • Waar heeft u licht nodig? 
  • Welk licht heeft u op die plaatsen nodig? 
  • Waar moet een aansluiting voor de lamp komen? 

Aan de hand van deze vragen gaan onze architecten en interieurarchitecten aan de slag om voor u het ideale lichtplan te ontwerpen. Waarbij we verder gaan dan de functionele invulling van de vragen. Door een klantspecifiek lichtplan op te stellen, versterkt de verlichting de architectuur en woonbeleving.

Lichtplan bij woningontwerp

Laat u een nieuwe woning ontwerpen en bouwen? Dan is het verstandig om ook gelijk een lichtplan te laten maken, zodat het natuurlijke licht het best tot zijn recht kan komen in uw huis. Ook kan er in dit lichtplan rekening worden gehouden met de verschillende aansluitpunten voor het kunstlicht. Bij de plaatsing van de lichtbronnen speelt de toetreding van daglicht een belangrijke rol. Door een uitgekiende plaatsing van de armaturen versterken daglicht en kunstlicht elkaar voor een optimale ruimtebeleving. Door een lichtplan te maken in de ontwerpfase, kunnen de aansluitpunten voor de lichtbronnen esthetisch en technisch volledig in de woning verwerkt worden. De verlichting wordt zo onderdeel van het bouwsel zodat er geen extra losse kabels door het huis heen lopen.

Lichtplan voor elke ruimte

In uw studeerkamer moet vooral gewerkt worden, terwijl u in de woonkamer juist wilt ontspannen. Het is dan ook belangrijk om goede verlichting te gebruiken die de functie van deze ruimtes versterkt, zodat u aangenaam kunt wonen en werken. Of het nu de woonkamer, keuken of badkamer is, voor elke ruimte in huis kunt u een lichtplan laten maken. 

Lichtplan in een winkel

Ook voor uw winkel is een lichtplan van belang. U wilt natuurlijk dat uw producten het best tot hun recht komen. Goede verlichting kan daarbij allesbepalend zijn. Denkt u maar eens aan het verschil in belichting in een schoenenwinkel of brillenwinkel. Bij producten die je in de spotlight wil zetten, zou de belichting anders zijn dan bijvoorbeeld bij de kassa. 

Lichtplan op kantoor

Ook op kantoor is de juiste belichting erg belangrijk. Onvoldoende belichting kan niet alleen leiden tot fouten, maar heeft ook een negatief effect op de gezondheid van uw medewerkers. Daarom is het van belang om voldoende licht op uw werkplek te hebben. Dit licht moet echter niet hinderlijk zijn. Spiegelingen van (zon)licht op uw beeldscherm of tegenlicht zijn natuurlijk niet gewenst. Wij stellen graag een lichtplan voor kantoor voor u op, zodat u en uw medewerkers optimaal kunnen werken.

Kosten lichtplan

Wij hebben geen standaardprijs voor het maken van een lichtplan, omdat het maken van een lichtplan maatwerk is. De kosten voor het ontwerpen van een lichtplan hangen dan ook van verschillende factoren af. Laat u bijvoorbeeld ook een interieurontwerp maken? En wilt u een lichtplan van een woonruimte of van uw hele huis, kantoor of bedrijfsruimte? Voor een indicatie van de kosten van een lichtplan, kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij informeren u graag naar de mogelijkheden binnen uw budget. 

Meer weten?

Wilt u een lichtplan laten maken? Neem dan contact met ons op of bel 0543 534 502. Ook als u vragen heeft of meer informatie wenst, kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.