het fundament ontwerp binnen en buitenruimte

Onze werkwijze

Wat kunt u verwachten als u ons gaat inschakelen? We lichten het hieronder per stap toe. 

Stap 1: oriënterend gesprek

Voordat we voor u aan het werk gaan zijn we benieuwd naar wie u bent en wat uw wensen zijn. Tijdens ons eerste oriënterend gesprek stellen wij u vragen om exact achter uw wensen en ideeën te komen. Hoe wilt u het gebouw of de ruimte gaan gebruiken? Aan welke eisen moet het ontwerp voldoen? Welke mogelijkheden of onmogelijkheden bied uw kavel? Binnen welk budget wilt u uw ideeën realiseren?

Een gebouw of ruimte moet passen bij uw manier van leven of werken. Het Fundament Architectuur is een bureau met lef en wij zijn enigszins eigenwijs. Wij geloven in maatwerk en denken dan ook niet in standaard oplossingen. Tijdens ons eerste gesprek bespreken wij mogelijke ideeën en zetten u aan tot nadenken. Uw kavel, gebouw of ruimte bied vaak meer mogelijkheden dan u zelf had gedacht. Dit is de meerwaarde die de architecten en interieurarchitecten van Het Fundament Architectuur u bieden. 

Het Fundament Architectuur is gevestigd in Winterswijk. De provincies Gelderland en Overijssel behoren tot ons primaire werkgebied. Dit neemt echter niet weg dat wij ook in andere delen van Nederland of internationaal actief zijn. Een oriënterend gesprek vindt bij voorkeur bij ons op kantoor plaats. In overleg is een afspraak bij u op locatie ook mogelijk. Tot een straal van dertig kilometer vanaf ons kantoor in Winterswijk zijn er aan een eerste oriënterend gesprek op locatie geen kosten verbonden. 

Stap 2: concept & voorlopig ontwerp

Nadat al uw wensen zijn geïnventariseerd en u ons het vertrouwen heeft gegeven gaan wij voor u aan het werk voor de eerste ontwerp tekeningen. Goede zichtlijnen zorgen voor verrassende aanzichten en brengen buiten naar binnen, dit schept ruimte. Heldere plattegronden zorgen voor korte looplijnen en een logische verbinding tussen verschillende functies. Door rekening te houden met de stand van de zon kunnen we maximaal gebruik maken van het aanwezige natuurlijke licht. Schaduwwerking accentueert de lijnen in de gevels.

Onze ontwerpen worden overzichtelijk gepresenteerd door middel van plattegronden, aanzichten doorsneden of 3D schetsen. Hierin ziet u al uw wensen, functionaliteiten, musthaves en designelementen in één oogopslag terug.

Stap 3: voorcalculatie: inzicht in uw investering

Bij Het Fundament Architectuur houden we van duidelijkheid. Wij beseffen dat bouwen of verbouwen een grote investering is. U wilt graag inzicht hebben in de kosten die hierbij komen kijken. Nadat het voorlopig ontwerp door u is goedgekeurd stellen wij in samenspraak met u een bouwteam samen. Dit team van aannemer, installateur, en indien noodzakelijk andere professionals, voorziet ons van een eerste raming van de bouwkosten. Dit brengt helderheid en voorkomt verrassingen gedurende het verdere ontwerp- en bouwproces. 

Stap 4: definitief ontwerp en vergunning

Als er geen verrassingen voortkomen uit de voorcalculatie gaan we verder naar de volgende fase: het definitief ontwerp. Mocht het realiseren van het ontwerp vergunning plichtig zijn dan dienen we een verzoek tot vooroverleg in bij uw gemeente om groen licht te krijgen van de welstandscommissie. Hiermee ondervangen we eventuele noodzakelijke wijzigingen voordat we de tekeningen tot in detail uitwerken. Dit voorkomt onnodige werkzaamheden en kosten.
Tijdens de fase definitief ontwerp voeren wij verder verfijningen door in het ontwerp. We kijken nog eens kritisch naar de routing en doen waar nodig aanpassingen aan de looplijnen of  de koppeling van functies. We stellen de materialen en kleuren definitief vast en gaan in overleg met de constructeur voor het definitief bepalen van de constructieve opzet. Voor het integreren van de benodigde technische voorzieningen hebben we nauw contact met een installatieadviesbureau of  installateur. Zowel voor de constructieberekeningen als het installatieadvies werken wij samen met diverse partners.

Op basis van het definitief ontwerp stelt het bouwteam een definitie begroting van de kosten op. Als er verder geen aanpassingen meer nodig zijn kan het gebouw worden gerealiseerd. Indien nodig vragen wij voor u een omgevingsvergunning aan. Bij een verbouwing streven wij er naar om het werk vergunningsvrij te realiseren.

Stap 5: interieurontwerp en lichtplan

In onze visie zijn architectuur en interieurarchitectuur onlosmakelijk met elkaar verbonden. Parallel aan het definitief ontwerp en het aanvragen van een omgevingsvergunning stellen wij het interieur- en lichtontwerp voor u op. U kunt denken aan het ontwerpen van uw keuken, badkamer, trappen, vaste kasten, balies, enz. Wij hebben een voorkeur voor op maat gemaakt meubilair zodat vormgeving, materialen en kleuren optimaal kunnen worden afgestemd op uw wensen en uw situatie.

Zoals de zon door middel van licht en schaduwwerking de lijnen van de gevel of het interieur versterkt is ook kunstlicht heel beeldbepalend. Een goed doordacht plan voor de vaste basisverlichting maakt daarom onderdeel uit van onze interieurontwerpen. Een lichtplan voorziet in goed werklicht, oriëntatie verlichting en vaste decoratieve verlichting. Het lichtontwerp bevat tevens een voorstel voor de toe te passen armaturen. Ons ontwerp is daarmee niet alleen functioneel maar sluit ook esthetisch aan bij uw gebouw en uw interieur. 

Stap 6: technisch ontwerp en verfijnen

Een gedegen voorbereiding draagt bij aan een goedlopend bouwproces. Tijdens de voorbereidende fase komen nieuwe vragen aan het licht die invloed kunnen hebben op de vormgeving en functionaliteit van uw gebouw of interieur. Soms vraagt dit om verdere verfijning van het ontwerp. In overleg met het bouwteam werken wij de details van het ontwerp verder uit. Wij zorgen voor een goede afstemming tussen alle betrokken partijen zodat de bouwfase soepel verloopt.

Stap 7: begeleiden en controleren

Voor een optimaal eindresultaat zijn wij graag bij het hele advies-, ontwerp- en bouwtraject betrokken. Wij begeleiden u graag vanaf het eerste kennismakingsgesprek tot aan de nazorg na oplevering. Tijdens de fase bouwbegeleiding houden wij nauw contact met aannemers, installateurs en overige bouwpartners. Namens u volgen wij de bouwwerkzaamheden gedurende het bouw- of verbouwproces. We controleren de resultaten en ondersteunen u inzake kostenbeheersing en planning. U profiteert van korte lijnen en bent altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die Het Fundament Architectuur u kan bieden? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via 0543 534 502. Onze architecten vertellen u graag meer.