Architectuur

Wonen onder maaiveld

In het buitengebied gelden strikte regels met betrekking tot het maximale bouwvolume. Ook de maximale nok- & goothoogten zijn begrensd. Deze bouwregels vormen een flinke uitdaging op het moment dat er volgens het programma van eisen veel verschillende functies in het hoofdvolume moeten worden opgenomen.

Wij hebben er daarom voor gekozen het ontwerp voor deze woning nabij Doetinchem verdiept in het landschap te plaatsen. Op deze wijze wordt het zichtbare bouwvolume gereduceerd, zonder in te boeten op de benodigde ruimte voor alle functies uit het programma van eisen. Belangrijke functies zoals wonen, koken, eten en werken zijn op de begane grond gesitueerd. Meer ondergeschikte functies als een ontspanningsruimte, berging en technische ruimte zijn in het souterrain opgenomen.

Op de kavel staat een karakteristieke keuterboerderij. Nieuwbouw en bestaande bouwen moeten elkaar versterken. Het ontwerp voor deze strakke nieuwbouwwoning is daarom voorzien van veel natuurlijke materialen om deze mooi in te passen. De heldere lijnen en kubistische vormgeving zorgen voor contrast met de bestaande boerderij.

Details
Object Woonhuis
Opdracht Nieuwbouw
Opdrachtgever Particulier
Locatie Doetinchem
Status Ontwerp
TeamTeam

Bij dit project zijn Gabriël en Eric betrokken. Benieuwd naar de rest van ons team?

Lees meer over ons

Ziel van de locatie

Ten grondslag aan een ontwerp ligt altijd een inspiratiebron. Deze bron is voor elk project uniek. Een belangrijke rol hierbinnen is de ‘genius loci’, oftewel de ‘ziel’  van de locatie. Het ontwerp proces begint bij een analyse van de bestaande situatie. Wat zijn de reeds aanwezige kwaliteiten? Wat is een gunstige oriëntatie ten opzichte van de zon? Wat zijn de overige kansen of beperkende factoren?

Een ieder wordt continu beïnvloed door de tijdsgeest en zaken die hij in zijn onderbewuste heeft opgeslagen. Op het moment dat de beperkingen van de locatie tot een één-laags woonvolume leidde kwamen al snel beelden van casestudy woningen boven. Deze experimentele woningen werden vanaf midden jaren 40 gerealiseerd door vooraanstaande architecten zoals Richard Neutra, Charles & Ray Eames en Pierre Koenig. De Casestudy woningen kenmerken zich door open plattegronden, grote glasvlakken en grote overstekken. Deze basis principes zijn goed te vertalen naar deze tijd en perfect inpasbaar in het Achterhoeks landschap. Het is dan ook niet raar dat deze huizen een belangrijke inspiratie waren voor de architectuur van deze eigentijdse woning in Doetinchem.

Gabriel:
"

Landschap & woning lopen in elkaar over, waarbij de woning het landschap reflecteerd. Hierdoor ontstaat een eenheid.

"

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ontvang inspiratie en onze laatste updates! Aanmelden nieuwsbrief
Nieuwbouw moderne woning Doetinchem