Stedelijke carport

Architectuur

Stedelijke carport

Een woning op een hoekkavel is voor veel mensen een pluspunt voor een woning door het gevoel van vrijheid die een dergelijke locatie met zich meebrengt. Wat de meeste mensen niet beseffen is dat de zijkant van de woning niet als achtererf mag worden gezien en daarmee de nodige beperkingen met zich meebrengt indien er een verbouw wens bestaat.

Exact deze situatie deed zich voor toen onze opdrachtgever een carport met berging en veranda wilde realiseren.

Door een slimme schakeling van functies en gebruikmakend van de aanwezige aspecten hebben wij een bijgebouw kunnen realiseren die alle gewenste functies omvat en zelfs op een kleinere footprint dan de opdrachtgever had verwacht.

TeamTeam

Bij dit project waren Eric & Gabriël betrokken. Benieuwd naar de rest van het team?

Lees meer over ons

3 functies in 1

Het concept van de uibouw is ogenschijnlijk heel eenvoudig. De bestaande woning is reeds voorzien van een bijgebouw dat halverwege de woning begint waarbij een uitsnede op de begane grond een droge entree realiseert. Door om dit volume een langgerekte rechthoek te projecteren op een beperkte afstand van de zijgevel van het woonhuis ontstaan 3 zones. Achter de woning is er de Veranda, naast de woning de berging en voor de woning de carport.

Qua materialisering is gekozen voor hardhouten tripple rhombusdelen die de dichte delen omkleed. Aan zowel de voor als achterzijde zijn de benodigde dakdelen verdiept aangebracht waardoor de schijfvorm van deze elementen wordt geaccentueerd. Ter ondersteuning van de overstekken zijn er l vormige kokerprofielen geplaatst die als lamellen naast elkaar naast hun dragende werking een zekere beschutting genereren alsook een fraai lichtspel.

Verlegde constructie

Door de beperkingen van de maximale uitbreiding in de breedte van het kavel, is de carport smaller dan de daadwerkleijke oprit. Om toch optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte hebben we de constructieve delen buiten het dakvlak van de carport gelegd. Hierdoor is de ruimte onder het afdak volledig beschikbaar waarbij de constructie de toegankelijkheid van de te stallen voertuigen geenszins belemmerd. Om te voorkomen dat de uitbouw te massief oogt is een smalle strook aan de zijde van het woonhuis vrijgehouden zodat via deze zijde het daglicht onder het afdak valt waardoor een prettige ruimte ontstaat.

Gabriël
"

Door de ondersteuning van de carport buiten het dakvlak te leggen creëeren we ruimte en ruimtelijkheid

"

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ontvang inspiratie en onze laatste updates! Aanmelden nieuwsbrief