Oud & nieuw
oud & nieuw
Interieurarchitectuur

Oud & nieuw

Voor de meeste mensen is het een herkenbaar scenario, je hebt een fijn huis op een fijne plek, maar hier en daar mis je de nodige ruimte. Wanneer je gaat verhuizen is het maar de vraag wat je terug krijgt. Een verbouwing is op zo'n moment een serieuze overweging waard. 

Zo ook verging het onze opdrachtgever, doordat de kinderen opgroeiden ontstond de wens om meer afscheiding te kunnen creƫren in het leefgedeelte van de woning. Om te kunnen blijven genieten van de prachtige woning, hebben wij een plan ontwikkeld, waarbij de bestaande woning is opgeknapt, en een nieuw volume met de gewenste speelkamer is toegevoegd. Door qua stijl sterk te contrasteren met de originele stijl, springen de details van de jaren 50 woning extra in het oog en geven het geheel een bepaalde charme. De eenvoud van de aanbouw geeft daarbij een mooie rust in het aanzicht van de woning.

In het oogspringend zijn de langgerekte vensters aan de voorzijde van de aanbouw. Dankzij de taps toelopende negge kan het daglicht optimaal toetreden tot de binnenruimte, zonder in te boeten op de privacy van de ruimte.

 

Kwaliteit van bestaande woning accentueren

Bij het ontwerp van de woning hebben wij gezocht naar een manier om de kwaliteit van de bestaande woning te accentueren. We hebben er daarbij voor gekozen de aanbouw zo eenvoudig uit te voeren dat slechts het elementaire overblijft. Vanaf de voorzijde gezien hebben wij een eenvoudige schijf toegevoegd die tegen het eind eenmalig onderbroken is om het natuurlijke licht te laten spelen met het bouwvolume. Hierdoor ontstaat enerzijds een grootsheid van het bouwsel, maar anderzijds een lichtheid die de woning extra cachet geeft. De aanbouw zelf is aan de voorzijde slechts voorzien van twee raamstroken, die aan de onderzijde met een neutrale natuursteen afgewerkt zijn. Het spel van licht en grootsheid komt bij deze ramen tot uitdrukking in de schuin weglopende negge die de ramen optisch vergroot, en de daglichttoetreding aan het eind van de dag optimaliseert, zonder daarbij in te hoeven boeten op privacy.

Het interieur is op hoog niveau afgewerkt en met veel zorg samengesteld om een eigentijdse invulling te geven aan de woning, zonder in te boeten op de basiskwaliteiten en details uit de jaren 50. Het contrast tussen oud en nieuw hebben we geaccentueerd door de hoofdvorm in kleur van elkaar te laten afwijken. Een witte tint op de bestaande bouw en een fris grijze kleur op de aanbouw. Deze tint hebben we doorgetrokken in de kenmerkende jaren 50 elementen rondom de entree en het grote venster met consoles van de woonkamer. De eenheid wordt verder versterkt door alle kozijnen in dezelfde diep grijze tint uit te voeren.

Projectdetails

Object: woonhuis
Oprdacht: aanbouw
Opdrachtgever: particulier
Bouwlocatie: Winterswijk
Status: gerealiseerd in 2016

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ontvang inspiratie en onze laatste updates! Aanmelden nieuwsbrief
oud & nieuw
Quote
"

Het contrast tussen oud en nieuwbouw versterk de architectuur van beide elementen

"
oud & nieuw
Algemeen directeur Eric Slijkhuis
Eric Slijkhuis
Algemeen directeur
Interieurarchitect Stephan de Jong
Stephan de Jong
Interieurarchitect
Team

Bij dit project waren Eric en Stephan betrokken. Benieuwd naar de rest van ons team?

Lees meer over ons