Architectuur Hesselink Koffie Winterswijk

Architectuur

Architectuur Hesselink Koffie Winterswijk

Bij de verbouwing van de koffiebranderij van Hesselink Koffie in Winterswijk zijn twee naast elkaar gelegen panden middels een architectonische ingreep op een bijzondere manier aan elkaar gekoppeld. De twee panden staan iets verdraaid ten opzichte van elkaar. Op de snijlijn waar beide panden elkaar raken, bevindt zich de koffiehub als de kern en het bruisende hart van dit pand waar kwaliteit en duurzaamheid centraal staan.

Eenheid in verscheidenheid

Het pand is te verdelen in grofweg twee zones. Aan de wegzijde liggen alle publieksfuncties, aan de achterzijde bevinden zich alle productie en logistieke functies. Tussen deze verschillende functies is op meerdere plekken een bewuste relatie gelegd, zodat het gebouw ondanks de verscheidenheid van de functies toch als een eenheid functioneert. En door de centrale plaatsing van de koffiehub heeft het pand een logische entree met de juiste interne verbindingen naar de andere plekken in het pand.

Bijzondere natuurlijke materialen

Voor de gevel van de logistieke hal is gekozen voor bamboe geveldelen die verwerkt zijn in een horizontaal stalen raster. Deze segmentering benadrukt de beweging en snelheid van de naastgelegen hoofdweg. De gevels aan het logistieke plein aan de achterzijde zijn uitgevoerd als groengevel. Dit betreft niet alleen een esthetische ingreep, maar het heeft ook een aantal belangrijk voordelen. Zo verbetert deze groengevel de luchtkwaliteit, zorgt voor geluidsreductie en vermindert de zoninstraling op de gevel. Ook het dak van koffiehub is als groendak uitgevoerd. De vliesgevels zijn opgetrokken uit trippleglas met bamboestijlen als dragende constructie.

Details
Object Bedrijfspand
Opdracht Ontwerp
Opdrachtgever Hesselink Koffie
Locatie Winterswijk
Status Opgeleverd
TeamProjecten

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Meer projecten

Duurzaamheid centraal

Bij alle ontwerpbeslissingen stond duurzaamheid centraal. Veel aandacht is daarbij uitgegaan naar de keuze van duurzame materialen en het hergebruiken van materialen. Maar daarnaast waren ook de toepassing van energiezuinige en slimme installaties en de juiste logistiek leidend voor het uiteindelijke ontwerp van het pand. Met de verbouwing van het pand van Hesselink Koffie herbergt Winterswijk nu het meest duurzame pand van de Achterhoek, gemeten conform de criteria voor het verduurzamen van bestaande gebouwen van BREAM In-Use.

Gabriël
"

Met de verbouwing van het pand van Hesselink Koffie herbergt Winterswijk nu het meest duurzame pand van de Achterhoek.

"

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ontvang inspiratie en onze laatste updates! Aanmelden nieuwsbrief