Wonen

Van ontwerp naar een smaakvolle stadswoning

Eén van de grootste uitdagingen in het ontwerpproces van een architect is het overbrengen van je ideeën op de opdrachtgever. Eén van de meest gebruikte communicatiemiddelen hiervoor is de tekening. Het lezen van een tekening is voor veel mensen echter niet gemakkelijk. Het gebruik van foto’s/moodboard schetst voor de opdrachtgever vaak een beter en visueler beeld, met name in de beginfase van het traject.

Wij kiezen er daarom vaak voor om tijdens het ontwerpproces een Pinterestbord aan te maken en te delen met onze opdrachtgever. We plaatsen alle beelden die onze ontwerpvisie goed in beeld brengen hierop. Soms is het een detail van de foto, soms de sfeer en bij andere foto’s gaat het om de materialisering. Onze opdrachtgevers reageren hier zeer positief op. Om onze werkwijze inzichtelijk te maken, deelt onze architect Gabriël Korenhof onderstaand ontwerp van een stadswoning met je, in combinatie met het bijbehorende Pinterestbord.

 

Ontwerp: Stadswoning bovenop een commerciële ruimte

Gabriël: “De afgelopen tijd heb ik mogen werken aan een bedrijfswoning bovenop een commerciële ruimte. Aan de voorzijde van de woning ligt een prachtige groenstrook. Het was dan ook al snel helder dat ik dit uitzicht in wilde kaderen, zodat dit het middelpunt van de woonkamer kon vormen. Dit kader wilde ik diep maken, om zo het uitzicht extra te accentueren en om de privacy in de woning te garanderen. De vensterbank die onstaat is een meter diep, met afdoende ruimte om planten te plaatsen, in te zitten, of geheel vrij te houden voor een optimaal uitzicht.”

Creëren van rust

“Het huidige gevelbeeld van de locatie was erg rommelig, mijn tweede wens voor dit ontwerp was dan ook het creëren van rust. Aan de voorzijde van de woonkamer is er slechts het kader van het bloemkozijn dat het gestucte volume onderbreekt. Door het verder gesloten houden van de voorgevel zal het daglicht via de zijkant van de woning binnentreden. Door een strak kader toe te passen op de zuidgevel, met een terugliggende gevel, wordt zowel de privacy als de zontoetreding gewaarborgd.”

"
"

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Ontvang inspiratie en onze laatste updates! Aanmelden nieuwsbrief
Het Fundament Architectuur stadswoning_doetinchem