×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 66 niet laden
JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 68 niet laden
Blog

Blog

Van ontwerp naar een smaakvolle stadswoning

Eén van de grootste uitdagingen in het ontwerpproces van een architect is het overbrengen van je ideeën op de opdrachtgever. Eén van de meest gebruikte communicatiemiddelen hiervoor is de tekening. Het lezen van een tekening is voor veel mensen echter niet gemakkelijk. Het gebruik van foto’s / een moodboard schetst voor de opdrachtgever vaak een beter en visueler beeld, met name in de beginfase van het traject.

Wij kiezen er daarom vaak voor om tijdens het ontwerpproces een Pinterest bord aan te maken en te delen met onze opdrachtgever. We plaatsen alle beelden die onze ontwerpvisie goed in beeld brengen hierop. Soms is het een detail van de foto, soms de sfeer en bij andere foto’s gaat het om de materialisering. Onze opdrachtgevers reageren hier zeer positief op. Om onze werkwijze inzichtelijk te maken, deelt onze architect  Gabriël Korenhof onderstaand ontwerp van een stadswoning met je, in combinatie met het bijbehorende Pinterest bord.

Ontwerp: Stadswoning bovenop een commerciële ruimte

“De afgelopen tijd heb ik mogen werken aan een bedrijfswoning bovenop een commerciële ruimte. Aan de voorzijde van de woning ligt een prachtige groenstrook. Het was dan ook al snel helder dat ik dit uitzicht in wilde kaderen, zodat dit het middelpunt van de woonkamer kon vormen. Dit kader wilde ik diep maken, om zo het uitzicht extra te accentueren en om de privacy in de woning te garanderen. De vensterbank die onstaat is een meter diep, met afdoende ruimte om planten te plaatsen, in te zitten, of geheel vrij te houden voor een optimaal uitzicht.”

Nachtrender van het ontwerp van de stadswoning

Creëren van rust

“Het huidige gevelbeeld van de locatie was erg rommelig, mijn tweede wens voor dit ontwerp was dan ook het creëren van rust. Aan de voorzijde van de woonkamer is er slechts het kader van het bloemkozijn dat het gestucte volume onderbreekt.

Door het verder gesloten houden van de voorgevel zal het daglicht via de zijkant van de woning binnentreden. Door een strak kader toe te passen op de zuidgevel, met een terugliggende gevel, wordt zowel de privacy als de zontoetreding gewaarborgd.”

Studie naar de opbouw van de geveldelen

Semi-transparante balustrade

“Het derde belangrijke ontwerp element is een semi-transparante balustrade. Het idee hierachter is dat de balustrade op korte afstand open is en een vrij gevoel geeft vanuit de woning, terwijl op grote afstand een meer gesloten beeld ontstaat. Zo ontstaat een optimale balans tussen zien en niet gezien worden.”

Onze werkwijze tijdens dit project

Tijdens het ontwerpproces van deze woning worden steeds alle beelden die onze (deel-) ideeën voor het ontwerp laten zien bewaard op een Pinterest bord. Met name aan het begin van een project helpt dit sterk in de communicatie richting de opdrachtgever, die zich een beter beeld kan vormen van het mogelijke ontwerp. Neem een kijkje op het Pinterest bord en laat je inspireren door het moodboard van dit ontwerp.

Na de fase concept- en voorlopig ontwerp, ligt het zwaartepunt meer op het tekenwerk. In deze fase is ook collega en Ontwerper / Projectmanager Michiel de Vries bij het project betrokken. 

Meer weten?

Maak snel een afspraak via 0543-534 502

Neem contact op

Renovatie woonhuis

Meer video's